Ads 468x60px

marți, 6 aprilie 2010

iPad: Revolutie sau cacealma

Sa tineti minte data de 3 aprilie 2010. Cand noi ne pregateam sa mergem la biserica si sa sarbatorim Pastele, a fost lansat noul produs de la Apple, iPad-ul, asteptat ca mesia (nu cred ca e vorba de hazard in ceea ce oriveste data) inca din ianuarie cand a fost prezentat de Steve Jobs in cadrul unei conferinte Apple.

La fel ca toate celalalte produse lansate de Apple, si in jurul iPad-ului s-a format un urias "buzz", cum ca uite inca un produs misto din partea "marului".

Dar pana la urma daca stam sa ne gandim, unde este locul iPad-ului in viata noastra?

Da este usor de manevrat, iar pozitia ( pe care ti-o ofera si o carte dealtfel ) este foarte buna pentru citit, poti sa te uiti la poze, filme, etc. Dar nu este la fel de puternic ca un desktop sau laptop, deci la jocuri sigur nu va excela, sau la orice altceva ai lucra si ai nevoie de "forta", apoi la filme va fi cam ciudat, deoarece trebuie sa ti aparatul la verticala daca tu stai de exemplu intins in pat, iar la un moment dat amortesti si trebuie sa schimbi pozitia dar o alta pozitie nu este prea confortabila, oricum nu se compara cu un laptop de exemplu pe care il poti aseza in orice pozitie ca tot vei vedea bine.

Deci de ce ai vrea sa folosesti iPad-ul pentru aceleasi lucruri pe care le poti face si pe un desktop, laptop ?

Aici intervine problema focusarii iPad-ului, sau mai bine zis lipsa ei. In loc sa se axeze pe scopul unui E-Book Reader, isi ramifica intrebuintarile, si ofera ceea ce ofera si un iPhone si iPod, iar pe termen lung e posibil ca Apple sa piarda pe frontul smartphone-urilor si music player-elor, pe fondul "canibalizarii" produselor intre ele, pentru ca un iPhone ofera ceea ce ofera si un iPod, iar iPad-ul ofera aproape aceleasi lucruri ca si un iPhone (mai putin partea de telefon, dar sa fim seriosi cine cumpara un iPhone pentru al folosi ca telefon ?).

Ce este cert, este ca sunt multe opinii atat pro, cat si contra. Eu personal cred ca, desi, are multe neajunsuri, va fi un produs de succes, deoarece va revolutiona industria print-ului aflata pe "duca".

Cu siguranta ca iPad-ul exceleaza la capitolul citit carti, pentru ca iti ofera aceeasi experienta intima pe care ti-o ofera o carte, deci normal producatorii de carti vor avea de castigat de pe urma iPad-ului.

Apoi avem ziarele, multe dintre ele au probleme de cand a aparul internetul, si se poate citii de pe situl unui ziar gratis tot ce poate fi citit din versiunea printata. Odata cu apariti iPad, ziarele au inceput sa isi faca situri special pentru el, si vor cere bani pentru continut, deci cu siguranta vor castiga si ei de aici (New York Times are deja o versiune de site special pentru iPad).

Apoi producatorii de benzi desenate, care sunt in aceeasi situatie ca si ziarele, vor castiga si ei de pe urma iPad-ului.

In ceea ce priveste marketarea produsului, aceasta este excelenta, ca si la toate celelalte produse Apple, pentru ca a creat o noua categorie in piata E-Book Reader-elor, cea a E-Book Reader-elor pe care poti naviga pe net, si nu intra in competiti directa pentru un loc in mintea consumatorului, cu primul E-Book Reader, Kindle de la Amazon, in care poti doar sa downloadezi si sa citeste carti.

In concluzie cred ca iPad va fi un produs revolutionar, cel putin pentru print, pentru ca ne ofera un stil de viata si o experinta excelenta in folosire, si ne va schimba modul de a gandi despre informatie, modul in care citim si modul in care ne petrecem timpul liber. Pacat ca Apple nu s-a focusat pe aceste aspecte la care produsul exceleaza si s-a extins si in alte arii care nu au legatura cu un E-Book Reader (adica filme si jocuri), si care il fac sa semene cu un iPhone, numai ca mai mare.

2 comentarii:

  1. Robert cu M -ul magic6 aprilie 2010 la 22:23

    Sincer...sau poate mai putin sincer ca sa nu te superi, esti tare frate. O idee - pentru o eventuala abordare de redactat on-line ca tot citesti tu malthus, gandeste-te la urmatorul aspect - s-a creat cea mai adanca dara de praf si pulbere in viata si sociatatea umana. Eu am sa o tratez in 3 capitole dar asta ramane de vazut cand.

    Brother M.

    RăspundețiȘtergere
  2. Suna interesant. O sa ma gandesc la asta. Cand scri ceva sa imi spui :)

    RăspundețiȘtergere