Ads 468x60px

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Nicaragua: Unde in fiecare zi este Craciun

In cele mai multe parti ale lumii, inclusiv Polul Nord, Craciunul este sarbatorit o singura data pe an. Dar in capitala tarii Nicaragua, Managua, luminitele si ornamentele in forma de brazi de pe bulevardul central sunt aprinse in fiecare seara, chiar si in aprilie. Acest spectacol de lumini este dedicat eternei sarbatoriri a victoriei guvernului "Sandinistas" ( partidul aflat la putere in Nicaragua, partid de stanga aka socialist ) asupra deficitului de energie mostenit de al administratia precedenta, cel putin asa afirma purtatorul de cuvant al presedintelui Daniel Ortega.

Ca sa fie cat se poate de clar, fiecare pom are in varf, un "30" iluminat, care marcheaza 30 de ani de la victoria "Partidului National de Eliberare a Frontului" Sandinista asupra lungii dinasti represive Samoza, care a fost sprijinita de SUA.

Totusi, atmosfera de Craciun continua a tari Nicaragua, se potriveste cu modul de conducere a tarii de catre presedintele Ortega, care guverneaza tara la fel ca Mos Craciun. Nu pentru ca ar fi vesel sau are burta asemanatoare cu a mosului ( Ortega are 63 de ani, dar este intr-o forma fizica aparent remarcabila ), ci pentru ca seful Sandinista foloseste "cadouri" pentru a tine oamenii sub control, si intotdeauna verifica de doua ori cine a fost "obraznic" sau "cuminte".

Acum avand in vedere ca 48,3% din populatia de 5 mil de oameni, traieste sub limita saraciei, iar 17% din ei traiesc in saracie extrema ( 1$/zi ), iar pana la cutremurul din Haiti, din ianuarie, Nicaragua era cea mai saraca tara din zona Americii Centrale, este oare moral in aceste conditii, sa se faca o asemenea risipa de energie pe bani publici?

Cu siguranta ca nu este, dar se cam intampla astfel de lucruri cand statul se implica foarte mult in economie, drepturile de proprietate sunt aproape inexistente ( estimarile de piraterie pentru mediile optice sunt de 70% din totalul DVD-urilor si aproape 100% din totalul CD-urilor cu muzic ), iar ca rezultat coruptia este infloritoare.

Ideea este ca Nicaragua a fost condusa timp de 43 de ani de o dinastie dictatoriala (1936-1979), din 1985 a fost condusa de socialisti, in frunte cu Ortega, actualul presedinte, iar din 1990 pana in 2006, tara a fost condusa de liberali. In tot acest timp, tara a inregistrat progrese in ceea ce priveste indicele libertatii economice ( a crescut de la an la an pana in 2006 ), venitul mediu/an a crescut de aproape 3 ori (de la 150$.an in 1990, la 430$/an in 2006), iar PIB/loc cu 58% . Nu sunt niste progrese uimitoare, dar este evident ca liberalismul nu se poate invata peste noapte, iar minunile nu se prea intampla in economie.

Ce este foarte interesant de observat, este cum oamenii isi pot schimba doctrina politica si economica, in momentul in care tara nu obtine niste rezultate extraordinare, ci creste putin dar constant. Cu sigurata ca promisiuni cum ar fi: egalitate si dreptate sociala, limitarea puterii claselor sociale avute, salarii mari pentru toti, invatamant gratis, sistem medical gratis si altele, pot fi tentante. Dar adevarul este ca nimic nu este gratis, iar oamenii tot platesc pentru aceste servicii, numai ca nu voluntar, ci fortat prin taxe si impozite, iar egalitate nu are cum sa existe in conditiile in care oamenii sunt diferiti din nastere.

Cetatenii din Nicaragua, au cazut in aceasta plasa, si au revenit la conducatorul-dictator Daniel Ortega in 2006, sau poate ca asa le place lor, iar de atunci indicatorii economici au luat-o pe panta descendenta si s-a pierdut cam tot ce s-a castigat in 16 ani. Acum Ortega incerca sa schimbe constitutia, in privinta numarului de mandate maxime permise, pentru a mai putea candida si in 2011. In ritmul acesta, si avand in vedere de prieteniile cu Evo Morales din Bolivia, Mahmud Ahmadinejad din Iran si Hugo Chávez din Venezuela ( cam singurii dictatori ramasi ), este foarte probabil ca Nicaragua sa se afunde in dictatura.

Luand in calcul toate acestea, este normal ca sarbatoarea Craciunului sa fie "celebrata" in fiecare zi, iar in viitor, cine stie, poate o sa se ajunga sa se dea cate un party in fiecare zi, pentru cate un sfant, sarbatoare ,etc, dar numai pentru acei cativa oameni politici care conteaza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu